Microsoft Excel’s historie fra 1982 til 2013

Har du nogensinde undret dig over hvordan Excel startede? Det har jeg, og jeg har undersøgt det lidt.

Det første Microsoft-program der brugte regneark så nogenlunde sådan her ud og blev kaldt Multiplan. Det udkom i 1982 og som du kan se på billedet, havde det rækker og kolonner og celler der kunne referere til andre celler. Ligesom Excel har den dag i dag.

Multiplan

Multiplan var ikke det første regnearksprogram i computerens historie.

Visicalc

 

Visicalc var det første, i 1978, 4 år før Microsoft var ude med Multiplan. Siden da var Lotus 1-2-3, der udkom i 1983 været den tidligste store konkurrent til Microsoft Excel.

Excel ser dagens lys

Den første version af det der blev kaldt Excel udkom i 1985 og var, ironisk nok, til Mac. Windows versionen udkom først 2 år senere og i 1988 havde Excel hjulpet Microsoft til at være den førende softwareudvikler i PC-industrien.

Excel 3.0 udkom i 1990 og introducerede 3D diagrammer, som måske ikke var det mest revolutionerende, men i 1993 udkom Excel 5.

Excel 5 var banebrydende idét det gav adgang til brugen af VBA (Visual Basic for Applications). VBA var, og er, et programmeringssprog basered på Visual Basic, hvilket muliggjorde automatisering af opgaver i Excel.
VBA giver også Excel-brugeren muligheden for at optage makroer for at automatisere helt almindelige opgaver, såsom at ændre formatering eller simple udregninger eller opstillinger af data. Integrationen af VBA i Excel var en af milepælene for Microsoft der gjorde dem suveræne på markedet, og siden da, har der stort set ingen konkurrence været for Microsoft Excel.

Sådan så Excel 5 ud da det udkom i 1995

Excel 5

 

Siden Excel 5 fra 1995 har de fleste tiltag i Excel været for at forøge brugerfladen og gøre Excel nemmere at arbejde med for ikke-eksperter. I 1999 udkom Excel 2000, der introducerede pivottabeller og er et enormt smart ’tool’ i utroligt mange henseender.

Excel 2003 så sådan ud, og det kan tydeligt ses, at det er præcist den samme brugerflade, bare en smule mere ’smooth’.

Excel 2003

 

Fra 2003 til 2007 kom der en forholdsvist stor ændring i brugerfladen, der kom til at se sådan her ud:

Excel 2007

 

Man kan se at knapperne ikke er de samme som før, og en masse værktøjslinjer er kommet frem øverst, som samler sig til det der kaldes ”ribbon” eller menulinjen.

Excel anno 2013

I Excel 2013 kan vi se det, efter nutidens standarder, ser lidt mere lækkert ud, men ellers er de fleste funktioner de samme som i 2007. Det kan man synes om hvad man vil. Måske er Microsoft dovne, eller måske har de bare ramt plet i de gamle versioner, og ikke vil ødelægge noget der virker?

Excel 2013

 

Jeg håber du har lært lidt af denne gennemgang af Excels historie, om ikke andet, at du har fået et bedre indblik i hvad det hele startede med!