Sådan laver du et mindmap i Word – trin for trin (skabelon)
Har du nogle gange brug for at danne et lidt mere visuelt overblik og struktur på et projekt eller nogle tanker?
I stedet for at finde et mindmap online kan du faktisk ret nemt lave et i Microsoft Word, så det kommer til at se ud præcis som du ønsker det.
Det lærer du!
Hvad er et mindmap?
Kort fortalt er et mindmap et diagram der visualiser og overskueliggør tanker og sammenhænge. Det består oftest af en række figurer og en række streger der forbinder figurerne på forskellig vis for at illustrere sammenhænge.
Puha, det blev næsten lidt teknisk. Men det er faktisk simpelt nok, og mindmaps er meget nyttige. Lad os se på nogle at de situationer du kan få gavn af mindmaps i.
Brainstorming
Et godt eksempel, hvor metoden mind mapping bruges er brainstorming 🧠
Den simpleste form som de fleste har prøvet kræfter med, er at lave nogle cirkler på et stykke papir, skrive noget i dem og forbinde på kryds og tværs med linjer. Du kan på den måde nemt slippe din kreativitet løs og nedfælde en masse tanker og idéer enten for dig selv eller med dit team.
Planlægning
Mind mapping egner sig perfekt til planlægning. Med et simpelt mindmap der er forbundet på den rette måde er det nemt at visualisere strategien for projekter og gøre dem meget mere overskuelige for alle involverede parter.
Præsentationer
Mindmaps er også nyttige i forbindelse med præsentationer. De kan organisere komplicerede processer og give en struktur der gør det nemmere at fordøje, ved at repræsentere opgaver, emner og ideer visuelt 👀
Notater
Mind mapping er også yderst velegnet som en metode til at lave mere overskuelige notater i forbindelse med f.eks. egen forskning, instruktioner, studier og dit arbejde.
Lav et mindmap i Word, trin for trin
Det er ret simpelt at lave et mindmap i Word. Du skal egentlig blot indsætte en række figurer, skrive tekst i dem og forbinde dem, og udvide dit mindmap ved at gentage samme procedure.
Vi gennemgår fremgangsmåden trin for trin her.
Trin 1 – Figurer
Åbn et nyt eller eksisterende dokument i Microsoft Word, som du ønsker at oprette dit mindmap i.
Klik på fanen Indsæt og tryk på Figurer.
Fra listen med figurer der vises trykker du på den figur du vil bruge.
Klik derefter på det sted i dokumentet du ønsker at indsætte figuren.
Du kan se nogle hvide cirkler på kanten af indsatte figur. Tryk på dem og træk i forskellige retninger for at justere størrelse på figuren.
Hvis du trækker i cirklerne på siderne kan du justere enten vandret eller lodret, mens træk af cirklerne i hjørnerne tillader at trække figuren i både lodret og vandret retning samtidig.
I stedet for først at indsætte en figur og justere størrelsen bagefter, kan du når du indsætter figuren trykke og holde nede i dokumentet, hvor figuren skal indsættes, og trække figuren til den ønskede størrelse, inden du giver slip.
På nogle figurer vi du også se gule cirkler som i vores eksempel her. Trækker du i dem kan du justere selve figurens form, eksempelvis graden af afrunding af hjørnerne for den viste figur. Prøv dig frem!
Trækker du i cirklen med pil på øverst på figuren kan du rotere figuren.
PRO TIP
Figurer og mindmaps i det hele taget er ofte bredere end de er høje på grund af teksten i figurerne. Derfor kan det være en fordel at “dreje papiret” i dit Word dokument så det er i liggende retning frem for stående.
Gå til fanen Layout og tryk på Retning for at ændre dokumentets retning.
Du kan også klikke på figuren og derefter trække den til en anden position (sørg for det ikke er cirklerne du trækker i!), hvis placeringen ikke er helt i skabet.
Hvis standardfarven på figuren ikke liiige er din yndlingsfarve skal du blot gå til fanen Figurformat og trykke på Udfyldningsfarve til figur for at vælge en anden farve.
Du kan på samme måde justere kanten på figuren ved at trykke på Kontur til figur under fanen Figurformat. Det foregår på samme måde som for justering af linjer. Se Trin 3 for lidt flere detaljer.
Trin 2 – Tekst
Når du har justeret figuren er det nu tid til at indsætte den ønskede tekst.
Tryk blot på figuren og indtast den ønskede tekst.
Teksten vil automatisk placeres centralt i figuren.
Du kan markere tekst og redigere typografi til det du ønsker i fanen Hjem.
Du kan blandt andet redigere skrifttype, størrelse, farve osv.
Trin 3 – Linjer
Efter du har indsat flere figurer er det tid til at forbinde dem.
Metoden er faktisk den samme som når du indsætter figurer, bortset fra du skal vælge en linje eller pil frem for figur.
Gå til fanen Indsæt og klik på Figurer.
I viste menu klikker du under figurtypen Linjer på den ønskede linjetype.
Tryk nu på dit mindmap, hvor linjen skal starte (kanten på en figur) og træk til det sted, hvor linjen skal slutte (kanten på en anden figur), og giv slip.
Nu har du forbundet to figurer med en linje!
Du kan nemt redigere linjen så den kommer til at se ud præcis som du ønsker.
Gå til fanen Figurformat og tryk på Kontur til figur.
Her kan du vælge den ønskede farve og i menuen kan du også trykke på Tykkelse og Stiplet for at redigere linjens tykkelse og om den skal være stiplet eller helt fast.
Nu har du faktisk lært alt du skal vide, for at oprette dit eget mindmap!
Opret dit mindmap ved at gentage trinene ovenfor for at indsætte flere figurer og linjer.
Det er underordnet hvilken rækkefølge du redigerer farver, tekst og antal figurer i.
Download vores mindmap skabelon i Word
Her er vores færdige mindmap fra gennemgangen.
Minder det om det mindmap du egentlig havde i tanken? Så kan du downloade vores mindmap skabelon i stedet for at lave et mind map fra bunden. Du kan blot redigere emnerne og slette eller tilføje flere figurer ever behov, så det passer til dit formål.
Du kan downloade vores mindmap skabelon via knappen herunder.
Så bliver det vist næsten ikke nemmere!
Godt gået! Hvad så nu?
Sådan! Nu har du lært lidt om, hvordan anvendelse af mindmaps er en effektiv metode til at visualisere dine tanker, strukturere information, og associationer for et tema og hvordan du nemt kan lave dit eget mindmap i Word 🥳
Ligesom vi med vores mindmap redigerede lidt i tekst og farver for at opnå det ønskede udseende, er det generelt en god idé at tilpasse typografier, for at opnå et mere professionelt dokument i Word. Det og mere kan du lære meget mere om i vores gratis online Word-kursus her.
Andre ressourcer
Er du blevet sulten efter at lære flere nyttige ting du kan bruge Microsoft Word til? Så behøver du ikke lede længere.
Her kan du lære, hvordan du nemt kan lave en flot folder/brochure i Word.
Klik her for at lære, hvordan du nemt laver en indholdsfortegnelse i Word.