Sådan laver du en faktaboks i Word – med et tekstfelt (2024)

Har du brug for en enkelt måde at sammenfatte de vigtigste pointer i ten tekst, eller har du blot brug for at fremhæve et stykke tekst i dit dokument? Så er en faktaboks måske løsningen! 💡

Faktabokse i Word er perfekte til at fremhæve vigtige informationer i dit Word dokument ved at skabe et visuelt overblik.

Artiklen guider dig igennem 4 simple trin til at lave en faktaboks. Du får også tips til, hvordan du får boksen til at springe i øjnene. På den måde er du klar til at servere de vigtigste informationer på et sølvfad for læseren 🍽️

Indsæt en faktaboks

En fakta- eller tekstboks er hurtig at lave og kan eksempelvis bruges til at fremhæve et citat fra et længere dokument eller sammenfatte de mest centrale pointer.

Læs med herunder og lær, hvordan du giver dit dokument nyt liv ved hjælp af en tekstboks i Word 👇

Trin 1: Klik på “Indsæt”

Åbn dokumentet, du vil indsætte en tekstboks i, og find siden, hvor den skal være. Klik på “Indsæt” i værktøjslinjen øverst i Word dokumentet:

indsæt fra microsoft word båndet

Trin 2: Tilføj faktaboksen

Klik på “Tekstfelt” helt ovre til højre i værktøjslinjen:

Trin 3: Vælg eller tegn din tekstboks

Du kan vælge at bruge en af Words skabeloner til tekstfelter, eller du kan tegne dit eget. Uanset hvad du vælger, kan du tilpasse den senere.

For nu tegner vi tekstfeltet selv ved at klikke på “Tegn tekstfelt”:

Herefter kan du tegne en tekstboks i den ønskede størrelse ved at bevæge markøren:

Nu kan du indsætte en eller flere tekstbokse ved at trække markøren over dokumentet

Voilà! Du har nu lavet din første fakta/tekstboks😁

Det er godt at vide, at brødteksten i resten af dokumentet som udgangspunkt arbejder rundt om dine tekstbokse. Det ødelægger således ikke dit layout i resten af dokumentet at indsætte en tekstboks.

Trin 4: Indsæt tekst

Det er tid til at indsætte den ønskede tekst. Det gør du ved at klikke i midten af tekstfeltet:

Skriv din ønskede tekst i tekstfeltet

Når du har gjort det, kan du sådan set kalde din tekstboks færdig. Men ville det ikke være lidt federe, hvis selve tekstboksen også så ud af noget?

Frygt ej, det kan nemlig fikses med et par hurtige tips til formatering 👇

Formater faktaboksen

Så langt, så godt 😎 Du har nu et felt med tekst, men du vil måske gerne flytte rundt på den, eller du vil have justeret størrelsen. Måske skal der nogle fede effekter på, så budskabet virkelig står tydeligt?

Ændr størrelse eller flyt på faktaboksen

Du kan justere størrelsen på tekstboksen ved at trække i siderne eller hjørnerne på den:

Ændre størrelsen på tekstboksen efter behov

For at flytte på tekstboksen, skal du blot klikke på kanten af den og trække den hen, hvor den skal være:

Lookup valueTryk på kanten af tekstfeltet for at give det en ny placering

Tilføj farver og kanter til tekstfeltet

Placér først markøren i tekstboksen. Klik på “tekstfelt” i værktøjslinjen øverst til højre. Hvis den ikke kommer frem, dobbeltklik på kanten af dit tekstfelt.

Hvis du vil give din tekstboks en farve, så man virkelig lægger mærke til den, kan du klikke på det lille udvidelsesikon under “Tekstfeltformater”:

Herfra får du en dropdown menu, hvor du kan vælge både farver, kanter og effekter:

Tilpas boksens layout med farver, kanter og effekter

Du kan selv prøve at lege med det og finde lige præcis det udtryk, der klæder dokumentet bedst. Eksempler på formatering kan være:

Eksempler på formatering af tekstbokse

Hvis du vil ændre farven til en anden end dem, der dukker op, skal du klikke på “Udfyldningsfarve til figur”:

Her kan du vælge en farve, der klæder dokumentet, ud fra standardfarverne. Du kan også indtaste en specifik farvekode ved at vælge “Flere udfyldningsfarver”.

Tilføj skygge til tekstfeltet

Skyggeeffekter er endnu en formatering, der kan få din tekstboks til at blive set. For at tilføje skygger, skal du igen klikke på “Tekstfelt” i værktøjslinjen og herefter på “Skyggeeffekter”, hvorefter du vil se en dropdown menu med alle mulighederne:

Tilpas din tekstboks' layout med forskellige skyggeeffekter

Du kan lave simple skygger, flere skygger eller endda perspektivskygger, som giver dit tekstfelt liv:

Eksempler på forskellige effekter

Ændre/formatere teksten

Ingen lækker faktaboks uden lækker tekst!

Udover at få selve tekstfeltet se super trendy ud, kan du også peppe selve teksten lidt op. Lad os se på, hvordan du kan få din tekst til at skinne med blot få klik ✨

Du kan formatere din tekst i tekstboksen på præcis samme måde, som du gør med brødteksten i dokumentet.

Du kan blandt andet ændre skrifttype, størrelse samt bruge Words almindelige funktioner som kursiv tekst, fed tekst eller understreget tekst for at tilpasse teksten i dine tekstbokse.

Alt sammen gøres fra menuen “Hjem”:

Du kan også lege med forskellig formatering ved at tilføje en underrubrik, mellemrubrikker, punktopstilling eller meget mere for at gøre informationen endnu mere overskuelig for læseren.

PRO TIP

Har du lavet en tekstboks, der bare ser drøngodt ud? Du kan kopiere den ved at trykke CTRL + C. Så kan du bruge den igen, uden at du skal starte forfra hver gang. Tryk CTRL + V for at indsætte tekstboksen, du havde markeret, senere.

Godt gået! Hvad så nu?

Du har nu lært at lave friske faktabokse til at pifte dit Word dokument op – high five! ✋

Faktabokse er smarte til at fremhæve vigtige informationer i din tekst, og som du har set ovenfor, er det super nemt at lave en tekstboks, der er tilpasset lige netop dine behov ved for eksempel at:

  • Tilpasse størrelse og placering i dokumentet
  • Formatere teksten
  • Tilføje skygger, farver og andre effekter

Vil du blive superbruger i Word på blot 30 minutter? Så skynd dig at tilmelde dig mit gratis online Word kursus, der er en indføring i alt det basale, du skal vide for at lave professionelle Word dokumenter på ingen tid.

Andre ressourcer

Vil du blive endnu mere effektiv, når du arbejder i Word, Excel, PowerPoint m.fl.? Der er masser af gratis indhold på min blog til dig, der vil have lov til at nørde med flere aspekter af Office-pakken 🤓

Du kan blandt andet lære, hvordan du kopierer data fra Excel til Word, eller du kan på 2 minutter lære at bruge 1000 gratis Word-skabeloner. Se, dét, er effektivt 🔥